Maineikas Sara Hildénin taidemuseo muuttaa Finlaysonin alueelle


Särkänniemessä 40 vuotta toimineelle taidemuseolle rakennetaan uusi koti Tampereen keskustaan Finlaysonin alueelle. Taidemuseolle kaavoitetaan tontti Finlaysoninkadun, Kuninkaankadun ja Polttimonkadun rajaamalle alueelle, jossa sijaitsee tällä hetkellä pysäköintipaikkoja. Uuden taidemuseon avajaisia on tavoitteena juhlia vuonna 2026.


Finlaysonin alue on jo ennestään tunnettu monista taide- ja kulttuuritapahtumistaan, joista esimerkkinä kesäisin järjestettävä Finlayson Art Area. Taidemuseo vahvistaa alueen monipuolista kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjontaa ja lisää läntisen kaupunkikeskustan vetovoimaa entisestään.


Sara Hildénin taidemuseon näyttelyissä vierailee vuosittain 40 000–100 000 kävijää. Taidemuseo avasi ovensa helmikuussa 1979 ja on siitä saakka toiminut yhtenä kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Sara Hildénin taidemuseon nykyistä keskeisempi sijainti ja suuremmat tilat ovat olleet jo pitkään Sara Hildénin säätiön toiveissa. Taidemuseon uusi sijainti tukee myös Tampereen hakemusta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Tähän asti tapahtunut:

  • Sara Hildénin taidemuseon siirtyminen Finlaysonin alueelle varmistui, kun Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi sitä koskevan esityksen 30.9.2019.

  • Finlaysonin alueen omistava työeläkeyhtiö Varma ja Tampereen kaupunki kehittävät parhaillaan taidemuseolle rakennuskelpoista tonttia.

  • Asemakaavan valmistelua varten järjestetään taidemuseon suunnittelukilpailu kansainvälisenä arkkitehtuurikilpailuna. Kilpailu pyritään käynnistämään vuoden 2020 aikana.

  • Uuden museorakennuksen tulee omistamaan työeläkeyhtiö Varman, Tampereen kaupungin ja Sara Hildénin säätiön perustama kiinteistöosakeyhtiö.

  • Kiinteistöyhtiö rakennuttaa museon ja vuokraa sen Tampereen kaupungille 30 vuodeksi. Rakentaminen rahoitetaan osakkaiden sijoituksilla sekä lainalla.

  • Tampereen kaupunki ja työeläkeyhtiö Varman omistaa Tampereen Kiinteistö Invest Oy ovat solmineet ehdolliset yhteistyösopimuksen museolle tarkoitetutn tontin asemakaavoituksen valmistelusta. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi yhteistyösopimukset 27.4.2020.

  • Sara Hildénin taidemuseon kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu on tarkoitus käynnistää elokuussa 2020. 

  • Uuden museorakennuksen suunnitelma julkaistiin Tampereen kaupungin sivuilla. Asemakaavan muutosprosessia ja tulevaa suunnittelukilpailua esitellään etäyleisötilaisuudessa 14.5.2020 klo 16.30. 

Lue Tampereen kaupungin tiedote aiheesta