Maineikas Sara Hildénin taidemuseo muuttaa Finlaysonin alueelle


Särkänniemessä 40 vuotta toimineelle taidemuseolle rakennetaan uusi koti Tampereen keskustaan Finlaysonin alueelle. Taidemuseolle kaavoitetaan tontti Finlaysoninkadun, Kuninkaankadun ja Polttimonkadun rajaamalle alueelle, jossa sijaitsee tällä hetkellä pysäköintipaikkoja. Uuden taidemuseon avajaisia on tavoitteena juhlia vuonna 2026.


Finlaysonin alue on jo ennestään tunnettu monista taide- ja kulttuuritapahtumistaan, joista esimerkkinä kesäisin järjestettävä Finlayson Art Area. Taidemuseo vahvistaa alueen monipuolista kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjontaa ja lisää läntisen kaupunkikeskustan vetovoimaa entisestään.


Sara Hildénin taidemuseon näyttelyissä vierailee vuosittain 40 000–100 000 kävijää. Taidemuseo avasi ovensa helmikuussa 1979 ja on siitä saakka toiminut yhtenä kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Sara Hildénin taidemuseon nykyistä keskeisempi sijainti ja suuremmat tilat ovat olleet jo pitkään Sara Hildénin säätiön toiveissa. Taidemuseon uusi sijainti tukee myös Tampereen hakemusta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelusta pidettiin kansainvälinen yleinen arkkitehtuurikilpailu syksyllä 2020. Kilpailuun tuli kaikkiaan 472 ehdotusta. Ehdotuksiin voi tutustua verkossa: https://entries.sarahildenkilpailu.fi/

 

Tähän asti tapahtunut:

 • Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelua Tampereen Finlaysonin alueelle koskeva yleinen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailu on ratkaistu. Kilpailun voitti ehdotus Lumen Valo, jonka tekijä on arkkitehti Janne Hovi.

  Arvosteluun hyväksyttiin 472 edotusta. Ehdotusten määrä on yksi suurimpia Suomen arkkitehtuurikilpailujen historiassa.

  - Lumen Valo -ehdotus ottaa yksinkertaisin tavoin huomioon niin Finlaysonin alueen historiaan liittyvät arvot kuin ympäristön lähtökohdat ja taiteen esittämisen vaatimukset, toteaa kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Jaakko Stenhäll.

  Lue Tampereen kaupungin tiedote aiheesta

 • Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelusta on käynnistynyt kansainvälinen yleinen arkkitehtuurikilpailu. Sen järjestävät Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, Sara Hildénin Säätiö ja Tampereen kaupunki. Suunnittelukilpailu käydään ajalla 31.8.–2.12.2020, ja kilpailutulokset julkistetaan alkuvuodesta 2021. Lue myös Keskinäinen työeläkevakuutus Varman tiedote aiheesta.

 

 • Uuden taidemuseorakennuksen suunnittelu on käynnistynyt. Lisätietoja Tampereen Kaupungin sivuilla. Asemakaavan muutosprosessia ja tulevaa suunnittelukilpailua esiteltiin etäyleisötilaisuudessa 14.5.2020 klo 16.30.

 

 • Tampereen kaupunki ja työeläkeyhtiö Varman omistaa Tampereen Kiinteistö Invest Oy ovat solmineet ehdolliset yhteistyösopimuksen museolle tarkoitetutn tontin asemakaavoituksen valmistelusta. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi yhteistyösopimukset 27.4.2020.

 

 • Kiinteistöyhtiö rakennuttaa museon ja vuokraa sen Tampereen kaupungille 30 vuodeksi. Rakentaminen rahoitetaan osakkaiden sijoituksilla sekä lainalla.

 

 • Uuden museorakennuksen tulee omistamaan työeläkeyhtiö Varman, Tampereen kaupungin ja Sara Hildénin säätiön perustama kiinteistöosakeyhtiö.

 

 • Asemakaavan valmistelua varten järjestetään taidemuseon suunnittelukilpailu kansainvälisenä arkkitehtuurikilpailuna. Kilpailu pyritään käynnistämään vuoden 2020 aikana.

 

 • Sara Hildénin taidemuseon siirtyminen Finlaysonin alueelle varmistui, kun Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi sitä koskevan esityksen 30.9.2019.